Österlen – bästa sommarstället

Natursköna Österlen

På Österlen finns det smultronställen och sevärdheter för alla. Den låga urbaniseringsgraden gör området naturskönt och fridfullt. 

Österlen är beläget i sydöstra Skåne och har ingen exakt avgränsning. Orter som inkluderas i området är bland annat Tomelilla, Simrishamn, Kivik och Brösarp. 

Många sevärdheter

På gångavstånd från kustbyn Kåseberga ligger Ales stenar, som är en av Österlens mest kända sevärdheter. Ales stenar är en fornlämning som består av 59 stenar. Stenarna är arrangerade i en skeppssättning som ungefär är 19 meter bred och 67 meter lång. Stenarna är belägna 32 meter över havet med fin utsikt över Östersjön. Vid fint väder går det att se ända till Bornholm från platsen. Vad skeppssättningen har används till är däremot oklart och det finns teorier om allt ifrån att stenarrangemanget användes som solkalender under bronsåldern till gravar.

När du har kommit ner tillbaka till Kåseberga från Ales stenar rekommenderas det att du provar på den utsökta fisken från de olika fiskerierna. Rökt makrill i olika smaker är ett exempel på vad du kan prova på. 

Nordost om Kåseberga ligger kustorten Kivik som är känt för sitt musteri och den årliga sommarmarknaden Kiviks marknad. Kiviks Musteri tillverkar bär- och fruktprodukter, bland annat äppelmust. Vidare kan du gå på ciderprovning och äppelsafari med äppelplockning. Kiviks marknad är hålls en gång om året varje sommar och är enligt många Sveriges största marknad. Marknaden besöks vara år av fler än 100 000 personer. 

Några kilometer söder om Kivik ligger Stenshuvud nationalpark, som även är kallad magin på Österlen. Nationalparken har stor biologisk mångfald och sydlig exotisk karaktär med sina vackra stränder, hedar och ädellövskogar. Toppen av Stenshuvud nationalpark är ett kustberg med en mycket vacker utsikt över havet. 

Om du planerar en aktivitet för hela familjen rekommenderas Tosselilla sommarland. Tosselilla sommarland, som även kallas Tosselilla, är en nöjespark som ligger i närheten av orten Tomelilla. På nöjesparken finns ett stort vattenland med många pooler och vattenrutschkanor. Vidare finns det flera tivoliattraktioner som radiostyrda bilar, bumperbåtar och go-cart. Något som också är populärt på Tosselilla är flertalet stora studsmattor med kapacitet att hoppa mycket högt. 

Österlen är även känt för sin konst och sina konstgallerier. Exempel på platser som är relaterade till konst är Galleri Thomas Wallner, Österlens Glashytta och Konstmuseet Gösta Werner och Havet. Hela Österlen är full av många designbutiker och ateljéer. 

Olika boenden

Det finns många olika sorters boende på Österlen. Du kan välja mellan allt ifrån Hotell, vandrarhem, bed & breakfast till stugor så väl som övrigt boende. Exempel på hotell är Drakamöllan Gårdshotell i Maglehem, Kuskahusens Gårdshotell, Talldungen Gårdshotell och Brösarps Gästgifveri & Spa. För den som gillar camping och att sova i tält så väl som i vindskydd finns det möjlighet till fri övernattning vid Verkasjön, Agusa vilthägn och Vantalängan.