Lund – universitetsstaden

Sveriges förnämsta universitetsstad har någonting för alla

Trots sina ringa 100 000 invånare känns Lund som en storstad. Stadens internationella miljö, fina arkitektur och kulturliv kommer göra att du vill återvända. 

Lund är kanske mest känt för sitt universitet, som grundades 1666. Idag har dess institutioner över 47 000 studenter, vilket gör att staden känns mycket större än vad den är. Många av studenterna, gästforskarna och den akademiska personalen är från övriga världen, vilket gör att du hör många olika språk ute på gatan. Den fina arkitekturen från många hundra år tillbaka blandas med modern, kontemporära byggnader. Lund erbjuder allt från shopping till kulturliv. Vidare finns det många olika restauranger i staden, exempelvis indiska, japanska och italienska. 

Kortare besök

Om du endast planerar att stanna i Lund under ett par dagar finns det många saker du kan göra. Ifall du gillar kultur kan du besöka det Kulturhistoriska museet, även kallat Kulturen, som ligger mitt i centrum. Kulturen har många bas- så väl som tillfälliga utställningar, exempelvis om Lund på medeltiden, bokkulturen och modernismen.

Inte så långt från Kulturen ligger Lunds domkyrka, som är en anrik byggnad från 1100-talet. Legenden säger att Jätten Finn byggde kyrkan, mer förklaring om legenden får du om du går ner i domkyrkans källare. 

Om du gillar shopping finns det många trevliga butiker på de olika kullerstensgatorna i staden. Ifall du istället föredrar köpcenter är moderna och trendiga Nova Lund att föredra. Nova Lund har över 70 butiker och du kan ta dig dit med stadsbuss på ungefär en kvart från centralstationen. 

Lund - universitetsstaden

Längre besök

Ifall du planerar att stanna i Lund under en längre tid rekommenderas det att ta någon kurs på antingen Folkuniversitetet, Medborgarskolan eller på Universitetet. Folkuniversitetet är beläget på Skomakaregatan, vilket ligger mitt i stan. Det finns en mängd olika kurser på Folkuniversitetet, allt ifrån språkkurser till kurser relaterade till hantverk så väl som informationsteknik.

Medborgarskolan har ett liknande utbud och ligger på Bangatan, nära stationen, och är endast ett stenkast bort. För dig som gillar att själv undervisa går det att starta din egen kurs. Lunds Universitet har många kvälls- och dagskurser som går i blandad studietakt, exempelvis 25%. 

Lugnare atmosfär under sommaren

Under sommaren ändrar Lund sin skepnad när majoriteten av studenterna återvänder till sina hemorter. Det kan på så sätt vara värt ett besök under sommaren om du tycker om att vistas i en lugnare miljö. Dessutom erbjuder staden ett rikt kulturliv under sommaren med exempelvis konserter och utomhusbiografer.

Vidare finns det många trevliga uteserveringar. Med knappt en mil till den populära stranden Lomma Beach kan du antingen hydra en cykel och cykla dit eller ta bussen. Oavsett vilken årstid du besöker Lund kommer det att finnas någonting just för dig. Det är dessutom nära till Malmö, Helsingborg och Köpenhamn om du skulle vilja besöka en annan plats under din vistelse.