Helsingör – på andra sidan sundet

Från Sydsverige och Skånes slätter är det inte långt bort till vårt grannland i söder och en av de mest besökta platserna i Danmark – Helsingör. Från Helsingborg i Skåne kan man snabbt ta sig över med färja till Själland och hamnstaden Helsingör. Färjan går dygnet runt alla dagar året om. Det är lätt att få plats men det kan vara en god idé att boka biljett i förväg om man åker under de hektiska sommarmånaderna.

Det är här i Helsingör som Hamlets världsberömda drama Hamlet utspelar sig. Slottet Kronborg, byggt av den danska kungen Christian IV år 1590, är i pjäsen omnämnt som Elsinore Castle. På slottet kan man som besökare få veta mer om Shakepeare, Hamlet och även besöka teaterprojektet ”Hamlet-scenen” som bjuder in olika teateruppsättningar från hela världen.

Helsingör är omnämnt som köpstad, för första gången, år 1231 i Kung Valdemars ”Jordbog”. Öresundstullen, som infördes 1429 blev avgörande för den enorma ökning av handeln som sedan kännetecknade staden i många år framåt och något som staden levde gott av. 1857 upphävdes tullen och staden hamnade i djup ekonomisk kris.

Men redan 3 decennier senare skall Helsingör blomstra upp på nytt då Helsingörs Skibsvaerf och Maskineri A/S grundas. Det utgjorde startskottet till stadens industrialisering.

Sevärdheter i Helsingör

I Helsingör kan man besöka, förutom Elsinore Castle – Kronborgs Slott, Danmarks Tekniska Museum, Öresundsakvariet och M/S Museet för Sjöfart bland annat.Det finns ytterligare 2 slott att besöka i trakterna, nämligen Fredensborgs Slott och Frederiksborgs Slott.

På det Tekniska Museet kan man till exempel beskåda tillverkningen av en kopia på en Friedrichshafen F.F.49 C, som är ett enmotorigt biplan utrustat med pontoner. Planet användes både som civil och militär flygtransport mellan åren 1919-1927. Det byggs nu på muséet enligt originalspecifikationerna samt ritningar från Danmarks riksarkiv.

Öresundsakvariet är ett mindre saltvattensakvarium beläget i Helsingör. Där kan man få en inblick i den fantastiska och för de allra flesta människor, helt okända världen som brer ut sig på botten av de danska vattnen och fjordarna. Man kan också få sig en safaritur med båt på Öresund för att kika på valar, fåglar och snorkla för den som vill.

Om du inte hittar fram till Danmarks Maritime Museum (Museet för sjöfart) är du inte den första! Det är nämligen beläget under jord! Detta prisbelönade och ikoniska museum är ritat av den världsberömda Arkitekten Bjarke Ingels. Sedan museet öppnades 2013 har det varit ett av de mest omtalade museerna både nationellt såväl som internationellt. Kanske du vill ta dig en tur dit och se efter själv vad som döljer sig under ytan?

Boende i Helsingör

I Helsingör kan man bo gott på både hotell, campingplatser, hyra stuga/hus och hitta bra och prisvärda B&B. Till exempel kan man övernatta på Havreholm Slot, ett modernt hotell i historiska omgivningar eller varför inte Badhotellet Gilleleje som erbjuder härliga bad till sina gäster.

Det finns egentligen bara en sak att fundera över:

Att åka eller inte åka – det är frågan?