Blekinge – skön skärgård och trädgård

Blekinge – för naturälskaren

Blekinge, denna naturens sköna pärla, är till ytan Sveriges minsta län. Blekinge kan dock stoltsera med inte mindre än 3 naturreservat på denna ”lilla” yta: Tallet I Ronneby (i folkmun – ”Sveriges trädgård”), Utklippan, Sveriges sydostligaste ögrupp som bildar den vackra skärgården I Blekinge. Sist men inte minst – Hallarum, ett 51 hektar stort naturskyddat område I Karlskrona.

Tallet

I naturreservatet Tallet kan man vandra bland de höga träden som är av ”urskogskaraktär”. Med urskog menas att skogen aldrig utsatts för mänsklig exploatering såsom jord- eller skogsbruk. Tallarna och granarna I denna trolska skog är höga, vissa är så höga som 40 meter!

Blekinge - skön skärgård och trädgård

Hallarumsviken

Väljer man att vandra I detta sköna naturreservat så får man se upp var man sätter fötterna. Hallarum erbjuder ett dramatiskt kustlandskap med ömsom klipphällar och förkastningssprickor, varvat med gröna gräsmarker och lummiga ekhagar.Hallarumsviken bjuder på vackra vyer över den Blekingska innerskärgården, ett fantastiskt tillfälle till vackra vyer för Dig som älskar att vara I naturen!

Utklippan – Skärgården

I Blekinge hittar Du även Sveriges näst vackraste skärgård. Endast omsprungen av Höga Kusten, enligt en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen 2016.I Blekinges Skärgård kan man kryssa mellan 1650 öar, kobbar och skär I Östersjön. Flest båtturer går på sommaren. Även om man under höst och vinter också kan ta sig runt med hjälp av Skärgårdsbåtarna, med lite glesare trafik. På de flesta bebodda öarna kan man övernatta och det går bra att ta med sig cykel för att utforska öarna. Cykeln får man gärna ta med sig ombord på båten.

Till de fyra största öarna finns det även broförbindelse till fastlandet för de bilburna.

Boende för besökande

Till de större orterna I Blekinge räknas Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona.I Sölvesborg går Sweden Rock Festival av stapeln varje år i juni. Festivalen samlar många rockälskande fans och extra förälskade par kan t o m med låta viga sig under festivalen, med möjlighet till direktbokning på nätet.I Sölvesborg finner man även Europas längsta gång- och cykelbro och under sommaren kan du sola på playan och njuta av Blekinges finaste sandstränder! Bor gör man med fördel i en stugby eller på en av flera campingplatser. I Sölvesborg finner du även flera Bed & Breakfast samt vandrarhem och hotell för de bekväma. Gästhamn finns för de båtburna. Bor fint gör man vid havet på pensionat Hälleviks havsbad, som även erbjuder tennis, minigolf och restaurang.

Karlshamn Karlshamn kan också stoltsera med en egen festival! Här går Östersjöfestivalen, som bjuder på parad, uppträdanden av stora artister, musik, underhållning och lite gott att äta och dricka. Denna händelse tilldrar sig under vecka 29 varje år och lockar många besökare till staden som i alla tider betraktats som något av ett centrum för både handel, kultur och nöjesliv.Bland de stora besöksmålen kan nämnas Science Center Kreativum och vilt- och naturparken Eriksberg som är ett av Norderuropas största vilthägn. Här kan man även bo i stil med en äkta äventyrare. Övrig logi i Karlshamn är campingar och stugbyar, Best Western och First Hotell samt även B&B och vandrarhem. Gästhamnen finns även här och den heter Vägga.

RonnebyFör ca 300 år sedan, närmare bestämt år 1705, upptäcktes den första hälsosamma källan i Ronneby. Det järnhaltiga vattnet tappades upp på flaska för att säljas i stadens apotek. Det tappades även upp i kar och man lät patienter bada i det hälsosamma vattnet. Än idag kan man dricka vattnet från handpumpen bredvid den Gamla Källan i Ronneby Brunn.

I Brunnsparken kan man vandra i vacker parkmiljö i den japanska trädgården med anlagda blomsterplanteringar och trävillor som vittnar om storhetsdagarna när orten var en fashionabel kurort för välbeställda. Idag är parken fylld med attraktioner för besökande, såsom tennisbana, äventyrsbad, minigolf och stora fria ytor för lek eller för den som vill, avkoppling. Ronneby går även under epitetet ”Sveriges trädgård” för den vackra miljöns skull.I Ronneby kan du bo mitt i Brunnsparken på vandrarhem och B&B. Ronneby i övrigt erbjuder även pensionat, stugbyar, campingplatser och hotell.

KarlskronaDenna av Unesco utnämnda världsarvsstad präglas framför allt av sin marina historia. År 1680 erhöll Karlskrona sina stadsprivilegier och 1682 byggdes det broar för att förena stadskärnan med fastlandet. Enligt den första stadsplanen visades Karlskrona som en ren fästning men ca 10 år senare, gavs även plats till stadsbebyggelse. Karlskrona kom snabbt att bli Sveriges tredje största stad, efter Riga och Stockholm. Tredjeplatsen innehades ända fram till 1830-talet. I Karlskrona känner man ständigt närheten till skärgården och det marina livet med olika former av örlogsverksamhet. Bland annat kan man besöka det populära Marinmuseet. I Karlskrona kan man bo på till exempel First Hotell eller varför inte segla in i Sandhamn Marine med stugor, ställplatser och gästhamn. Pensionat, vandrarhem och Bed & Breakfast är även här alternativ för den som vill ha mycket att välja på.

Blekinge är kort och gott en fantastiskt vacker plats i sydöstspetsen av vårt avlånga land med mycket att erbjuda för de som söker såväl natur- som kulturupplevelser. Med närheten till havet och med sina många och långa soltimmar (etta i Sverige 2016) är det är solsäkert kort att räkna med under semestertider. Upptäck Blekinge – äventyr som ger energi!